duminică, 16 noiembrie 2008

TORT CU MURE SI NUCI



Ingrediente:
Pentru blat:
  • 150 g unt
  • 50 zahar pudra cernut
  • 200 g faina cernuta
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 300 g nuci
  • 150 g zahar
  • 20 g unt
  • 50 g ciocolata(Halbbitter-Kuvertüre)
  • 4 oua
  • 50 g zahar pudra
  • 2 mere acre(cam 200 g)
  • 30 g amidon
  • 100 g jeleu de mere(Apfelgelee)
Pentru compotul de mure:
  • 6 foi de gelatina alba
  • 80 g zahar
  • 100 ml suc de portocale proaspat
  • 900 g mure
  • zahar pudra pentru ornat
Se foloseste o forma cu diametrul de 28 cm.
Pentru blat: Untul, zaharul pudra, faina si o priza de sare se amesteca repede pina se formeaza o coca. Se impacheteaza in folie alimentara si se pune o ora la rece.
Pe forma de copt se pune hirtie de copt. Coca se intinde cu un diametru de 32 cm si se pune in forma, pe fundul formei si pe pereti. Aluatul pe pereti trebuie sa il apesi mai tare, pentru a sta lipit de pereti. Fundul se inteapa cu furculita.


Se pun boabe de fasole si se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade, pe treapta a doua a gratarului. Se lasa 20 minute. Dupa cele 20 minute, se scot boabele de fasole si se lasa putin sa se raceasca.
Pentru crema: Nucile se taie grob. 50 g zahar se pune intr-o cratita si se caramelizeaza. Se pun nucile si untul, se amesteca si se lasa pina nucile se caramelizeaza. Se lasa la racit si apoi se taie grob.
Ciocolata se taie grob si se pune in bain-marie la topit. Dupa ce s-a topit, se lasa la racit.
Se separa ouale.
Galbenusurile si zaharul pudra se mixeaza pina compozitia s-a ingrosat.
Merele se dau prin razatoare, se pun pe un servet si apoi se storc bine de zeama. Trebuie sa fie uscate.
Albusurile se bat spuma si apoi se adauga treptat restul de zahar(100g).
Trei sferturi din nucile caramelizate, ciocolata topita, amestecul de galbenus si merele stoarse se amesteca. Se adauga apoi albusurile cu zahar si amidonul.

Aceasta compozitie se pune peste blat si se intinde. Se baga la cuptor la 180 grade, pentru 45 de minute.
Cind este gata, se scoate, se lasa in forma sa se raceasca putin. Se incalzeste putin jeleul de mere si apoi se intinde cu pensula peste tort.

Compotul de mure: Gelatina se pune in apa rece pentru a se inmuia. Zaharul si sucul de portocale se pun intr-o oala sa fiarba. Se adauga murele. Se amesteca 3 minute, la foc mare( trebuie avut grija sa nu se sfarime murele). Nu se pune capac,trebuie sa fiarba.
Sfatul meu este sa nu bagati lingura in oala pentru a amesteca, ci sa rotiti oala stinga-dreapta incet(pentru a nu strivi murele).
Se pune apoi intr-o sita sa se scurga zeama. In sita trebuie sa ramina murele. Zeama se pastreaza.
Gelatina se stoarce si se pune in zeama de la mure. Se adauga apoi murele si se amesteca cu grija. Se pune la rece, pina incepe sa se intareasca.


Se scoate tortul cu grija pe un platou. Marginea formei de copt se pune inapoi, in jurul tortului(sau un inel de tort).
Se pune zeama cu murele pe tort(nu trebuie sa fie foarte bine inchegata atunci cind o punem pe tort). Se pune minim 2 ore la rece.
La final, se scoate marginea si se pune restul de denuci pe margine si se pudreaza cu putin zahat pudra.



Sectiune nu am mai apucat sa fac, ca s-a mincat foarte repede, dar o sa vedeti cum arata in cartea din care am luat reteta:

3 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Carmen, torturile arata extraordinar si cu siguranta sunt si foarte delicioase. Tortul cu mure o sa-l incerc si eu. Am inteles ca te-ai casatorit, va doresc tie si sotului tau sa aveti o casnicie fericita, plina de bucurii si impliniri. Te pup si astept retete noi!!:)

carmenhoffmann spunea...

Draga Iulia, iti multumesc pentru urari.Da, pot spune ca sint foarte bune torturile.Cind ai sa il incerci sper sa il vad si eu pe blogul tau.Te pup si eu si te mai astept

Edith spunea...

Super tortul Carmen! Ti-a iesit f fain! :)

Premiile mele